Γεράσιμος Κέκκερης

Το ιστολόγιο περιέχει τις ακαδημαϊκές δραστηριότητες του τ. καθηγητή Γ. Κέκκερη, ΠΤΔΕ, ΔΠΘ















ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

Φύλο και Νέες Τεχνολογίες
(ΠΤΔΕ, Επιλογής 3ο Εξάμηνο σπουδών)

Το μάθημα έχει στόχο να προσεγγίσει και να φωτίσει από διάφορες πλευρές τη σχέση των γυναικών και των κοριτσιών απέναντι στην τεχνολογία και να εισάγει την προβληματική του φύλου στα πλαίσια της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Επιμέρους ζητήματα τα οποία θα εξεταστούν είναι τα ακόλουθα:
  1. Η συμβολή των γυναικών στην ανάπτυξη της επιστήμης: αναφορά σε συγκεκριμένα παραδείγματα γυναικών από την αρχαιότητα έως σήμερα, με έμφαση στην ανάλυση των κοινωνικοπολιτισμικών δεδομένων που επιδρούν περιορίζοντας ή -σπανιότερα- ευνοώντας τη δραστηριοποίηση των γυναικών στο επιστημονικό γίγνεσθαι.
  2. Εννοιολογικές προσεγγίσεις για το φύλο και τις ΤΠΕ, ερµηνευτικές και επεξηγηµατικές προσεγγίσεις των κατά φύλο διαφορών.
  3. Οι διαφορές των φύλων στο επίπεδο και τη συχνότητα χρήσης των τεχνολογιών της πληροφορίας και της επικοινωνίας μέσα από τη μελέτη και επισκόπηση της διεθνούς ερευνητικής βιβλιογραφίας.
  4. Η σχέση των γυναικών και των κοριτσιών με τις φυσικές επιστήμες και τα μαθηματικά, τις νέες τεχνολογίες και ειδικότερα τις ΤΠΕ, στην εκπαίδευση, σε επίπεδο στάσεων και σε επίπεδο μαθησιακών αποτελεσμάτων καθώς και στην ανάπτυξη στάσεων και δεξιοτήτων.
  5. Η προβολή του ρόλου του φύλου στο εκπαιδευτικό λογισμικό και οι επιπτώσεις της χρήσης του στη δημιουργία ή/και ενίσχυση σεξιστικών τάσεων και αντιλήψεων.  Η μελέτη των στερεοτύπων που εμφανίζονται στη γλώσσα και στην εικονογράφηση των σχολικών εγχειριδίων των θετικών μαθημάτων καθώς και στο αντίστοιχο εκπαιδευτικό λογισμικό.
  6. Η εκπροσώπηση των δύο φύλων στις εφαρμογές αλληλεπιδραστικών πολυμέσων-υπερμέσων και το Διαδίκτυο.
  7. Τα θετικά μέτρα παρέμβασης που προτείνονται από τους ερευνητές και τους διεθνείς οργανισμούς για την αντιμετώπιση των φυλετικών στερεότυπων και την προώθηση της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων αναφορικά με τη συμμετοχή τους στην τεχνολογική και επιστημονική παραγωγή και εκπαίδευση. Προτεινόμενες «ειδικές» παρεµβάσεις, λύσεις και στρατηγικές για την προώθηση της ισότητας των φύλων στο πλαίσιο της εκπαίδευσης. Το ψηφιακό χάσµα των φύλων και η αντιµετώπισή του µέσα από τη συγκρότηση ενός εναλλακτικού σχολείου και την οικοδόμηση µιας κριτικής συλλογιστικής για την εκπαίδευση στις και µε τις ΤΠΕ.
Προτεινόμενα Συγγράμματα
  1. Ντρενογιάννη Ελένη, Φύλο και Εκπαίδευση, ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ, ISBN 9607846885, 2007
  2. Μαραγκουδάκη, Ε. (2005) Εκπαίδευση και Διάκριση των Φύλων. Αθήνα: Οδυσσέας (4η έκδοση)
Θα διανεμηθούν και Σημειώσεις από τις διαλέξεις

Αξιολόγηση Φοιτητών
Με εργασίες και γραπτή εξέταση στο τέλος του εξαμήνου

Προσοχή
Το μάθημα εκτάκτως δεν θα διδαχθεί το ακαδημαϊκό έτος 2010-11